شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که اچ ای وی چه تفاوتی با ایدز دارد! در ادامه این مقاله قصد داریم به صورت کامل به بررسی این موضوع و همچنین خطرات اچ ای وی و موارد دیگر بپردازیم. پیش از هر چیز لازم است تا تعریف صحیح و اصولی از اچ ای وی را بدانیم. در این مقاله از بلاگ ایران اچ وی قصد داریم تا به صورت کامل همه مواردی که باید درباره اچ ای وی بدانید را بررسی کنیم.

HIV چیست و چطور منتشر می شود؟

 HIV مخفف “Human Immunodeficiency Virus به معنی “ویروس نقص ایمنی انسان” است. ویروس، یک ذره زنده خیلی کوچک است که می‌تواند تکثیر و پخش شود اما برای زندگی نیاز به موجود زنده دیگری دارد. وقتی ویروس، سلولی را آلوده کند شروع به تکثیر در داخل آن سلول می‌کند که در نهایت منجر به آسیب آن سلول می‌شود. انسان می‌تواند توسط فرد دیگری که به HIV مبتلا است آلوده شود و او نیز می‌تواند بقیه افراد را آلوده کند و بر این اساس HIV منتشر می ‌شود.

اچ ای وی

HIV مثبت یا همان HIV+ چیست و به چه کسی می گویند؟

شاید تا کنون شنیده اید که می گویند فردی اچ ای وی مثبت است. این عبارت به معنی آلوده بودن آن فرد به ویروس اچ ای وی است. به عبارت دیگر به فردی که به HIV آلوده است HIV) +HIV مثبت) اطلاق می‌شود. همچنین درباره تعریف سیستم ایمنی بدن باید بگوییم که، گروهی ازسلول ها و ارگان ها هستند که بدن را در برابر ویروس ها و عفونت ها محفاظت می‌کنند.

چرا HIV خطرناک است؟

با توجه به تعریف سیستم ایمنی بدن شاید این سوال برای افراد زیادی پیش آید که اگر سیستم ایمنی بدن به ویروس ها حمله می‌کند و آنها را می ‌کشد پس چرا خطر مارا تهدید می کند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که ویروس های مختلف به سلول ها و بافت های مختلفی از بدن حمله می‌ کنند. برخی ویروس ها به پوست، برخی به دستگاه تنفسی و موارد دیگر حمله می ‌کنند. چیزی که HIV را این چنین خطرناک کرده این است که HIV به خود سیستم ایمنی حمله می ‌کند.

سیستم ایمنی، گروهی ازسلول ها هستند که بدن را در برابر انواع عفونتها محفاظت می‌کند و بدون آن ها٬ توانایی بدن برای مبارزه با نواع عفونت ها تضعیف می ‌شود. به همین دلیل وقتی ویروس HIV وارد بدن فردی شود به تدریج قدرت دفاعی بدن وی ضعیف می شود و این فرد در برابر انواع بیماری ها و عفونت ها (حتی آن هایی که در حالت عادی بیماریزا نیستن) آسیب پذیر میگردد.

این روند قابل رؤیت نیست و راهی وجود ندارد تا با نگاه کردن به افراد بگوئیم که آیا به HIV مبتلا هستند یا خیر اما آزمایش خون می ‌تواند پس از چند ماه از اولین تماس، ویروس را در خون آشکار کند. افراد آلوده به HIV ممکن است سالها کاملاً سالم بمانند و حتی خودشان ندانند که آلوده هستند.

ویروس اچ ای وی

ویروس ایدز دقیقا با بدن چه کار می کند؟

ویروس ایدز (HIV) سلول های سیستم ایمنی و سیستم عصبی مرکزی را آلوده می ‌کند. T- helper lymphocyte لنفوسیت T کمک کننده سلول اصلی است که توسط HIV  آلوده می‌ شود. سلول T- helper یک سلول سرسخت در سیستم ایمنی است و با تمامی سلو لهای سیستم ایمنی دیگر همکاری می‌ کند بنابراین صدمه یا از بین رفتن سلول T- helper تاثیر جدی در سیستم ایمنی می‌ گذارد. HIV برای ورود به سلول T- helper  به مولکول CD4 سطح سلول متصل شده و آن را آلوده میکند. به این همین خاطر به سلول T- helper ، لنفوسیت CD4+  یا CD4+ Lymphocyte  هم گفته می ‌شود.

وقتی که سلول T- helper با HIV آلوده شد، HIV در آن تکثیر می ‌شود و طی ۶-۲ روز سلول آلوده می ‌میرد و ویروس ها آزاد شده و ویروس های جدید وارد سلولهای T- helper دیگری می ‌شوند سپس آن ها آلوده می‌کنند. در مبارزه با این فرآیند سیستم ایمنی به سرعت HIV و سلول‌های آلوده با HIV را می کشد و سلولهای T- helper از دست رفته را جایگزین می ‌کند. HIV علاوه بر لنفوسیتهای T یعنی (CD4)، همچنین لنفوسیت های B و ماکروفاژها را هم آلوده میکن. به همین دلیل نقص ایمنی بر اثر اچ‌ آی ‌وی، مخلوط (mixed) است.

چه مدت طول می‌کشد تا HIV به ایدز تبدیل شود؟

بدون درمان دارویی، بطور متوسط طی ۱۰ سال آلودگی به ویروس HIV به سمت ایدز پیش می ‌رود که البته این مدت ۱۰ سال برای فردی است که تغذیه مناسبی دارد. اما فردی که در منطقه فقیرنشین است و به خوبی تغذیه نمی ‌شود و آشنایی با اچ ای وی (در حد نیاز) ندارند، ممکن است بسیار سریعتر به سمت ایدز و نهایتاً مرگ پیش برود.

درمان دارویی ضد ویروس می ‌تواند مدت زمان بین آلودگی با HIV و شروع ایدز را طولانی تر کند. داروهای جدیدی تولید شده‌اند که با مصرف آن ها، فرد آلوده به HIV می‌تواند مدت زمان طولانی قبل از ایجاد ایدز زندگی کند. اما این دارو‌ها بسیار گران و کمیاب بوده و در بسیاری از کشورهای فقیر در دسترس نیست و آلوده شدگان در این کشورها٬ سریعتر به سمت مرگ پیش می‌ روند.

تبدیل اچ ای وی به ایدز

 HIV چگونه منتقل می‌شود؟

HIV در خون و ترشحات جنسی فرد مبتلا و نیز شیر پستان زن آلوده، یافت می ‌شود. HIV‌ هنگامی منتقل می‌ شود که مقدار کافی از این ترشحات به بدن فردی برسد. بعد از بحث نحوه انتقال اچ ای وی، موردی که سوالات بسیاری برای افراد ایجاد می کنند، راه های ابتلا به ایدز است که در این قسمت به بررسی آن پرداخته ایم اما برای کسب اطلاعات دقیق تر در این باره به مقاله راه های انتقال اچ ای وی  مراجعه کنید. راههای مختلفی که فرد می‌تواند به HIV مبتلا گردد عبارتند از:

۱ –  رابطه جنسی بدون محافظت با فرد آلوده

رابطه جنسی بدون کاندوم خطرناک است چراکه ویروسی که در ترشحات جنسی فرد آلوده وجود دارد می‌تواند بطور مستقیم به بدن شریک جنسی‌اش منتقل گردد. این موضوع در مورد تماس مقعدی (anal sex) هم صادق است.(Oral sex)تماس جنسی دهانی خطر کمتری دارند ولی اگر یک شریک جنسی خونریزی لثه یا زخم باز هر چند کوچک در دهانش داشته باشد و کاندوم استفاده نشود HIV می‌ تواند منتقل شود که در این باره می توانید به مقاله رفتارجنسی پر خطر مراجعه کنید و اطلاعات کاملی در این باره کسب کنید.

۲ – تماس با خون فرد آلوده

اگر خون به میزان کافی از فرد آلوده به بدن فرد غیر آلوده وارد شود می‌تواند ویروس را به او منتقل کند.

۳– سرایت از مادر حامله آلوده به جنین در داخل رحم و یا از شیرمادر آلوده به کودک

ویروس HIV از مادر آلوده به کودک ممکن است در دوران حاملگی، هنگام وضع حمل یا کمی بعد از زایمان انتقال یابد. HIV می‌تواند در شیر پستان زن آلوده وجود داشته باشد و به نوزادش منتقل شود اما با وجود داروهای خاص٬ شانس این انتقال بسیار کاهش می‌یابد هر چند در بسیاری از کشورهای در حال پیشرفت و فقیر، چنین داروهایی در دسترس نیست.

۴ – استفاده از محصولات خونی آلوده

در گذشته بسیاری از افراد از طریق انتقال خون و فرآورده‌های خونی آلوده٬ به HIV مبتلا می ‌شدند در حال حاضر در اکثر نقاط جهان خون های اهدایی، آزمایش می ‌شوند و خطری در این زمینه وجود ندارد.

۵ – داروهای تزریقی

افرادی که بصورت غیر قانونی داروی تزریقی استفاده می ‌کنند نیز نسبت به عفونت HIV آسیب پذیر هستند. (به طور مثال معتادان تزریقی، که بصورت مخفیانه و غیر قانونی عمل کرده و معمولاً سرنگی برای تزریق در دسترس ندارند و از سرنگ مشترک استفاده می‌کنند.)

مبتلا شدن به اچ ای وی با سکس

رابطه جنسی ایمن (safe sex) چیست؟

رابطه جنسی ایمن اشاره به فعالیت جنسی دارد که سبب انتقال خون یا ترشحات جنسی از یک شریک جنسی به طرف مقابل نشود. اگر ۲ نفر رابطه جنسی ایمن داشته باشند حتی اگر یکی از آن ها آلوده باشد، احتمال اینکه فرد دیگر مبتلا شود وجود ندارد. پیشنهاد می کنیم برای درک بهتر این مطلب، مقاله رفتار جنسی ایمن را مطالعه کنید.

 آیا چیزی می‌تواند HIV ایجاد کند؟

خیر؛ HIV خلق نمی شود. بعنوان مثال٬ رابطه جنسی بدون محافظ تنها در صورتی خطرناک است که یک شریک جنسی با ویروس آلوده باشد. اگر شریک جنسی شما HIV منفی است هر نوع رابطه و فعالیت جنسی بین شما نمی ‌تواند سبب آلودگی شما به HIV گردد، بعنوان مثال داشتن رابطه تماس مقعدی (anal sex) نمی‌تواند HIV خلق کند و یا بعنوان مثال شما بوسیله masturbation (استمنا) به HIV آلوده نخواهید شد.

 خطر در تماس های جنسی بیشتر درعدم شناخت کافی سوابق خونی شریک جنسی شماست. در هر صورت برای اطمینان از کاندوم استفاده کنید. مگر تا زمانی که مطمئن باشید که هیچ کدام از شما شریک جنسی دیگری ندارد و قبلاً آلوده به ویروس نشده است.

درمان اچ ای وی

علائم بیماری اچ ای وی چگونه ظاهر می شود؟

با کاهش قدرت سیستم دفاعی٬ به مرور زمان بدن آمادهٴ ابتلا به عفونت ها و سرطان هایی می شود که به طور معمول در مردم عادی دیده نمی شوند. این بیماری ها به صورت بیماری های ریوی، اسهال های شدید و مزمن،‌ تبهای طولانی، کاهش وزن،‌ اختلالات شخصیتی،‌ بیماری های مغزی و پوستی خود را نشان می دهند که درنهایت منجر به مرگ فرد مبتلا خواهد شد. علائم آلودگی با HIV بسیار پیچیده است و دارای مراحل چندی است که الزاماً همه آنها در افراد آلوده مشاهده نمی شود. برای آشنایی بیشتر با این مبحث، می توانید مقاله علائم ایدز را مطالعه کنید. در نهایت پیشنهاد می کنیم اگر نظر یا سوالی در رابطه با این موضوع دارید، در قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.