همه چیز درباره سرطان دهانه رحم در زنان
هنگامی که نام سرطان به گوشمان می خورد، ترس و لرز وجودمان را فرا می گیرد! از طرفی، همه سرطان ها کشنده نیستند و برخی از آن ها اگر به موقع تشخیص داده شوند، می توانند درمان شوند و مشکلی در زندگی افراد به وجود نیاورند. با این حال، برخی از سرطان ها خطرناک هستند […]
هنگامی که نام سرطان به گوشمان می خورد، ترس و لرز وجودمان را فرا می گیرد! از طرفی، همه سرطان ها کشنده نیستند و برخی از آن ها اگر به موقع تشخیص داده شوند، می توانند درمان شوند و مشکلی در زندگی افراد به وجود نیاورند. با این حال، برخی از سرطان ها خطرناک هستند و حتی اگر به موقع تشخیص داده شوند، می تواند افراد را به کام مرگ بکشاند. سرطان دهانه رهم یکی از شایع ترین و کشنده ترین سرطان های زنان است که سالانه میلیون ها نفر را به کام مرگ می کشاند. در این مقاله از ایران اچ ای وی قصد داریم به بررسی کامل سرطان دهانه رحم بپردازیم تا بیشتر با این بیماری خطرناک آشنا شوید.
سرطان دهانه رحم چیست؟
سرطان دهانه رحم چهارمین سرطان خطرناک در میان انواع سرطان ها و دومین سرطان خطرناک در میان زنان است که سالانه میلیون ها نفر به آن مبتلا می شوند. از میان این افراد، تعداد زیادی هم جان خود را از دست می دهند! به همین دلیل بهتر است همه خانم ها با این بیماری آشنا باشند تا اگر با این بیماری روبرو شدند، سریع تر آن را تشخیص بدهند و درمان کنند. دهانه رحم یا سرویکس یک لوله باریک در پایین ترین بخش انتهایی رحم است که ادامه آن به واژن وصل می شود. اگر فردی با این سرطان روبرو شود، اختلالات جدی در بدن او ایجاد می شود و مشکلات زیادی در زندگی روزمره آن فرد به وجود می آید.
آیا سرطان دهانه رحم کشنده است؟
سرطان دهانه رحم زمانی به وجود می آید که سلول ها بدون آن که بدن نیاز به تولید سلول جدید باشد، اقدام به تقسیم شدن می کنند که این مورد از حالت طبیعی خارج است. در این صورت در اطراف دهانه رحم تومور به وجود می آید که منجر به بیماری سرطان دهانه رحم می شود. در این بیماری، تومور ها به کمک سیستم لنفاوی و جریان خون به دیگر اعضای بدن می رسند که در نهایت تومور ها در سراسر بدن پخش می شوند. این بیماری می تواند ناشی از رفتار های پر خطر جنسی باشد که نه تنها این بیماری، بلکه بیماری های آمیزشی دیگری را هم برای شما به وجود می آورد. بنابراین بهتر است رفتار جنسی سالم را جایگزین رفتار های پر خطر جنسی کنید تا هم خودتان و هم شریک جنسیتان سالم بمانید. ساده ترین مشکلی که می تواند در رفتار های پر خطر برای شما به وجود بیاید، زگیل تناسلی است که با وجود امکان رفع سریع و ساده آن، باز هم شما را اذیت خواهد کرد.
یکی از مهم ترین مسائلی که باعث شده این بیماری خطرناک شود، این است که علائم این بیماری تا زمانی که پیشرفته نشده باشد و به اندازه کافی گسترش نیابد، مشخص نمی شود. به عبارت دیگر، تا زمانی که گسترس سرطان دهانه رحم به ریه، کبد، روده و مثانه نرسیده باشد، علائم این بیماری توسط فرد شناسایی نمی شود. از دیگر اگر این بیماری در زمان مناسب و به موقع شناسای شود تا حد زیادی قابل درمان است. بنابراین اگر در اندام تناسلی خود تغییرات غیر معمول یا نشانه هایی مشاهده کردید، سریع تر به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید؛ زیرا مراحل درمان در تشخیص های اولیه بسیار راحت تر از پیشرفت بیماری در بدن فرد است.
عوامل ایجاد سرطان دهانه رحم کدام هستند؟
مهم ترین عامل تاثیرگذار در ایجاد سرطان دهانه رحم، عفونت به ویروس پاپیلون انسانی (HPV) است که در 90 درصد مواقع این بیماری و سایر بیماری های مقاربتی را به وجود می آورد. فرد ممکن است چندین سال به این ویروس مبتدا باشد اما اطلاعی از آن نداشته باشد! این ویروس هنگامی که برای طولانی مدت در بدن بیمار وجود داشته باشد و درمان نشود، برخی سلول های دهانه رجم را به سلول های سرطانی خطرناک تبدیل می کند. سایر افرادی که احتمال ابتدا به بیماری سرطان دهانه رحم در آن ها زیاد است، عبارتند از:
- افرادی که به دخانیات اعتیاد دارند.
- افرادی که بارداری و زایمان های متعدد داشته اند.
- افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند: مانند افرادی که دارو مصرف می کنند یا مبتلا به ایدز هستند.
- افرادی که قرص های ضدبارداری خوراکی به مدت 5 سال یا بیشتر مصرف کرده اند.
- افرادی که در سنین پایین رابطه جنسی خود را آغاز کرده اند.
- افرادی که دارای شریک های جنسی متعدد هستند.
- افرادی که همسرشان دارای چند شریک جنسی است.
- افرادی که دچار کمبود ویتامین A ، C و اسید فولیک هستند.
- افرادی که دچار چاقی مفرط هستند.
- افرادی که فرزندی نداشته اند.
علائم سرطان دهانه رحم چیست؟ (از کجا بفهمیم سرطان رحم داریم؟)
این بیماری علائمی دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از:
- خون ریزی غیر طبیعی واژن
- ترشحات مکرر و غیر معمولی از واژن
- داشتن درد در هنگام برقرار رابطه جنسی
- احساس فشار و درد شدید در بخش لگن
- احساس درد در هنگام ادرار
- تغییرات در دوران قاعدگی
- بی اختیاری در ادرار
- کاهش وزن
- خستگی مفرط
- پادرد
- کمر درد
- خروج مدفوع و ادرار از واژن
چگونه می توانیم سرطان دهانه رحم را تشخیص دهیم؟
برای تشخیص سرطان دهانه رحم آزمایش های مختلفی وجود دارند که عبارتند از:
- پاپ اسمیر: این مورد یک آزمایش موفق در تشخیص است که ساده و بدون درد است که با نمونه برداری از سلول های داخل یا اطراف رحم و آن ها را برای شناسایی سلول های غیر عادی بررسی می کنند.
- آزمایش DNA HPV: در این آزمایش HPV از نظر پر خطر بودن بررسی می شود. این آزمایش برای افرادی که تست پاپ اسمیر آنها غیرعادی است توصیه می شود.
- کولپوسکوپی: یک آزمایش ساده است که مدت کوتاهی طول نمی کشد و متخصص بوسیله دستگاهی به نام کولپوسکوپ سلول های دهانه رحم را چندین برابر بزرگتر می کند و بررسی می کند. در صورتی که پزشک در تست پاپ اسمیر مورد مشکوکی مشاهده کرد، باید حتما بیمار را کولپوسکوپی کند.
- کورتاژ دهانه رحم: خراش دهی و برداشتن سلول های داخلی دهانه رحم را می گویند که یکی از روش های تشخیص سرطان دهانه رحم است.
پیشگیری از سرطان دهانه رحم (چگونه این بیماری را درمان کنیم؟)
بسته به این که سرطان دهانه رحم در چه مرحله ای باشد، یک یا چند مورد از روش های زیر برای درمان انجام می شود:
- عمل جراحی: این روش می تواند با جراحی برداشتن رحم، غدد لنفاوی، تخمدان ها و لوله های فالوپ همراه باشد.
- شیمی درمانی
- رادیوتراپی (پرتو درمانی)
بسیاری از بیماری های مربوط به رحم به دلیل رفتار های جنسی پر خطر است که منجر به بیماری های آمیزشی هم می شود. به همین دلیل بهتر است حتماً رفتار جنسی ایمن را جایگزین آن در روابط زناشویی کنید.