سرطان مقعد چیست و چرا ایجاد می شود؟

سرطان مقعد می تواند به دلایل متعدد ایجاد شود که رفتارهای جنسی پرخطر یکی از اصلی ترین دلایل است.

افراد در طول زندگی با بیماری های مختلفی روبرو می شوند که اکثر آن ها بخاطر رفتار ها و سبک زندگی شان بروز می دهند. یکی از مشکلاتی که برای افراد به وجود می آید، سرطان مقعد است. مقعد یکی از بخش های بسیار حیاتی هر فردی محسوب می شود که رعایت بهداشت و داشتن سبک زندگی سالم در سلامت آن اهمیت بسیاری دارد. مقعد توسط حلقه‌ای عضلانی به نام اسفنکتر مورد کنترل قرار می گیرد که با باز و بسته شدن، اجازه کنترل حرکات دستگاه گوارش را فراهم می کند. منطقه‌ ای که مقعد به رکتوم وصل می شود، کانال مقعدی نامیده می‌شود و حدود ۳ تا ۴ سانتی‌متر طول دارد. در این مقاله از بلاگ ایران HIV می خواهیم به بررسی سرطان مقعد بپردازیم تا بدانید این بیماری چیست، چرا به وجود می آید، علائم آن چیست و در نهایت، چگونه می توان آن را تشخیص داد و درمان کرد!

سرطان مقعد و اناتومی مقعد

سرطان مقعد چیست؟

سرطان مقعد یک بیماری بسیار نادر است که معمولاً در افرادی دیده می شود که به سرطان روده بزرگ مبتلا می شوند. متاسفانه تومور های این نوع سرطان از نوع خاموش هستند؛ به عبارت ساده تر تا زمانی که به اندازه کافی بزرگ و خطرناک نشده باشند مشخص نمی شود. با این حال، خوشبختانه این بیماری نادر است و مانند بسیاری از بیماری های دیگر، شایع نیست! از طرف دیگر، با تشخیص درست و به موقع سرطان مقعد به راحتی می توانید سلامت جنسی خود را بازگردانید و از آن جلوگیری کرده یا آن را درمان کنید.

سرطان مقعد به دو گروه تقسیم بندی می شود که اولین آن سلول های بالا تر از آستانه مقعد را درگیر می کند. نوع دیگر سرطان مقعد، سرطان حاشیه مقعد است که سلول های زیر آستانه مقعد را درگیر می کند و بر اساس نوع سرطان مقعد، روش های درمان آن هم متفاوت است. همچنین لازم است بدانید که برخی از تومور های مربوط به سرطان مقعد خوش خیم هستند که اگر به موقع درمان شود، مشکل خاصی ایجاد نمی کند اما اگر برای درمان آن دیر اقدام کنید، ممکن است در آینده به سرطان تبدیل شود.

سرطان رکتوم

دلایل ایجاد سرطان مقعد چیست؟

سرطان مقعد به دلایل مختلفی ایجاد می شود که بیشتر آن ها شامل سبک زندگی افراد است. بنابراین اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که سبک زندگی خطرناکی دارید، ممکن است با این بیماری روبرو شوید. در این بخش قصد داریم به بررسی مهم ترین دلایل ایجاد سرطان مقعد بپردازیم تا با دوری از این رفتار ها، بتوانید در مقابل این بیماری سلامت بمانید:

ویروس پاپیلوم انسانی (HPV)، از دلایل سرطان مقعد در مردان 

یکی از مهم ترین دلایلی که موجب بروز سرطان مقعد می شود، وجود ویروس پاپیلوم انسانی است. هنگامی که شریک جنسی افراد تعدد می یابد و زیاد می شود، خطر ابتلا به این ویروس هم افزایش می یابد که شانس درگیر شدن با بیماری سرطان مقعد را زیاد می کند. در واقع این ویروس را می توان در شاخه بیماری های آمیزشی دانست که می تواند مشکلات زیادی برای شما ایجاد کند. یکی از مشکلاتی که این ویروس ایجاد می کند، زگیل آمیزشی است.

انجام رفتارهای جنسی پر خطر مانند رابطه مقعدی

یکی دیگر از مواردی که باعث افزایش شانس ابتدا به سرطان مقعد می شود، مقاربت از طریق مقعد است. همچنین علت این امر را می توان ابتدا به ویروس اچ پی وی دانست. به همین دلیل بهتر است به جای رفتارهای جنسی پر خطر، رفتار جنسی سالم را تجربه کنید تا از این ویروس در امان باشید.

دلایل ایجاد سرطان مقعد

تضعیف سیستم ایمنی

سیستم ایمنی بخش مهمی از بدان است که شما را در مقابل عفونت ها و بیماری هایی نظیر سرطان مقعد حفظ می کند. بنابراین اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، احتمال بروز سرطان مقعد در شما بیشتر از سایر افراد است! مثلاً کسانی که به دلیل رفتار های جنسی پر خطر به ویروس ایدز مبتلا می شوند، احتمال آن که به سرطان مقعد هم دچار شوند زیاد است.

سابقه ابتلا به سرطان فردی یا خانوادگی

یکی دیگر از مواردی که باعث افزایش شانس ابتدا به سرطان مقعد می شود، سابقه بیماری سرطان روده ای در یکی از اعضای خانواده است. همچنین اگر کسی از خانواده شما به بیماری سرطان دهانه رحم یا واژن مبتلا شده باشد، احتمال آن که شما با بیماری سرطان مقعد روبرو شوید وجود دارد.

مصرف سیگار

مصرف سیگار شانس ابتدا به چندین بیماری را افزایش می دهد که سرطان مقعد هم یکی از آن ها است. بعد از رعایت رفتار جنسی سالم، کنار گذاشتن سیگار می تواند تغییر مثبتی در سبک زندگی شما باشد که از وقوع انواع بیماری مقاربتی جلوگیری می کند.

علائم بیماری سرطان مقعد

علائم سرطان مقعد کدام هستند؟

سرطان مقعد دارای علائمی است که مهم ترین آن ها عبارتند از:

  • خونریزی از مقعد یا رکتوم
  • احساس توده یا غده در دهانه مقعد
  • درد مداوم یا تکراری در ناحیه مقعد
  • خارش مداوم یا تکراری
  • تغییر وضعیت اجابت (کمتر یا بیشتر شدن دفعات) یا افزایش فشار هنگام اجابت
  • باریک شدن مدفوع
  • خارج شدن چرک از مقعد
  • تورم غدد لنفاوی

اگر با این علائم روبرو هستید، در اولین فرصت توسط پزشک متخصص معاینه شوید تا اگر با بیماری خاصی روبرو بودید، سریع تر تحت درمان قرار بگیرید. این احتمال وجود دارد که این علائم حتی به دلیل بیماری های دیگر مانند تبخال واژن ایجاد شده باشند اما به هر حال پیگیری آن ها اهمیت دارد.

پیشگیری از سرطان مقعد چگونه است؟

بسیاری از سرطان ها به کمک پیشگیری قابل کنترل نیستند اما راه هایی وجود دارد که می توانید شانس ابتدا به سرطان مقعد را کاهش دهید. یکی از مهم ترین مواردی که شانس ابتدا به این بیماری و ده ها بیماری دیگر را کاهش می دهد، ترک سیگار است. همچنین با جلوگیری از رفتار های جنسی پر خطر نظیر رابطه جنسی مقعدی از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنید. استفاده از کاندوم می تواند ابتلا به عفونت های HPV و HIV را کاهش و احتمال بروز عفونت HPV را به حداقل برساند. البته کاندوم نمی تواند کاملا از انتقال عفونت HPV جلوگیری کند چون این عفونت از پوست منتقل میشود و میتواند در نواحی دیگر بدن قرار گرفته باشد و حتی در ابتدای مبتلا شدن علائمی را مشاهده نکنید.

درمان سرطان مقعد

تشخیص و درمان سرطان مقعد چگونه است؟

اگر علائمی که در این مقاله گفتیم را دارید، باید به کمک یک پزشک متخصص مراجعه کنید و آزمایش بدهید. این آزمایش ها معمولاً شامل آزمایش کانال مقعد بخاطر علائم ذکر شده و همچنین چک آپ های روتین سالیانه، آزمایش پروستات، تست رحم، تست مدفوع برای خون یا آزمایش با دوربین ریز از روده معروف به کولونوسکوپی و یا دیگر موارد مانند جراحی بواسیر شناسایی می شوند. شناسایی تصویری موارد غیرعادی توسط آنوسکوپی و یا آزمایش کانال مقعد توسط دوربین زیر چراغ دار انجام می شود. بنابراین بهتر است هر چه سریع تر هنگام روبرو شدن با این علائم، به پزشک متخصص مراجعه کنید تا سریع تر مراحل درمان آغاز شود و مشکلات زیادی برای شما ایجاد نکند.

نظر خود را بنویسید

IRAN HIV