چرخه زندگی ویروس ایدز (اچ آی وی) در بدن
چرخه زندگی ویروس ایدز در بدن با واکنش های متعددی همراه است که به مراحل تکثیر و مقاوت ویروس در برابر آن بستگی دارد.
ویروس اچ ای وی یک نوعی از گروه ویروس های “رتروویروس” است که دستخوش جهش هاى (Mutations) مکرر مى شود و بر سلول هاى دستگاه ایمنى بدن حمله مى کند. برای اطلاع از چرخه زندگی این ویروس در بدن نیاز است تا در مورد محل تکثیر آن و ساختار این ویروس در برابر سیستم ایمنی بدن اطلاعات لازم و کافی کسب کنیم. اگر شما هم دوست دارید در این موارد اطلاعات کافی به دست بیاورید حتما در ادامه این مقاله با مجله پزشکی ایران اچ ای وی همراه ما باشید.
محل تکثیر ویروس ایدز در بدن
رتروویرویس ها از جمله ویروسهایى هستند که ژنوم (ماده ژنتیکی ویروس) آنها از RNA تشکیل شده است. این ویروس براى تکثیر خود به آنزیمى به نام نسخه بردار معکوس (Reverse Transcriptase) وابسته هستند که ژنوم RNA آنها را به DNA نسخه بردارى مى کند.
بعد از این نسخه برداری رتروویرویس ها با کمک آنزیم اینتگراز وارد ژنوم سلول میزبان کند و به این ترتیب امکان تکثیر ویروس به وجود مى آید. کلمه Retro (معکوس) در نام این نوع ویروس ها هم به همین خاطر است چرا که معمولاً نسخه بردارى از DNA به RNA انجام مى شود ولی در این دسته ویروسها بر عکس است.
ساختار ویروس ایدز و ژن های hiv
ویروس ایدز داراى ژن هاى مختلفى است که پروتئین هاى ساختارى آن را رمزبندى مى کنند. HIV داراى ژن هاى عمومى رتروویروس ها (شامل: gag، pol و env ) و همچنین ژن هاى اختصاصى (شامل: tat و rev ) هستند.
عفونت ویروس ایدز در بدن فرد مبتلا
عفونت ویروس و علائم ایدز در بدن با انتشار حاد ویروس در خون آغاز مى شود. پس از این مرحله شمارش ویروس ها در خون تا صد برابر کاهش مى یابد یک دوره نهفتگى بالینى آغاز مى شود.
در ابتدا تصور مى شد که این دوره یک دوره حقیقى نهفتگى ویروسى است که در آن HIV درون ژنوم میزبان به صورت غیرفعال قرار مى گیرد اما بعدها مشخص شد که سلول هاى خاصی مانند ( سلولهای دندریتیک ) در بافت هاى نهادى با ویروس پوشیده شده اند.
بنابراین حتى در مرحله اى که ویروس در خون دیده نمى شود، میزان مشاهده و مقابله آن در بدن بالاست.
Hiv و مراحل آلودگی سلول های ویژه سیستم ایمنی
HIV با آلوده کردن سلول هاى ویژه ای از سیستم ایمنی به نام “لنفوسیت های T کمک کننده” یا (CD4+ T Lymphocytes یا +TCD4) مراحل آلوده کردن سلول های ویژه امنیتی بدن را آغاز می کنند. این سلول هاى زیرگروهى از گلبول هاى سفید هستند که به طور طبیعى پاسخ ایمنى به عفونت را تنظیم مى کنند.
از جمله راه های انتقال ایدز یا همان ویروس اچ ای وی می توان به این مورد اشاره کرد که HIV با استفاده از سلول هاى T براى تکثیر در سراسر بدن گسترش مى یابند و در همان زمان باعث کاهش سرایت این سلول ها مى شود که بدن براى دفاع از خود به آنها نیاز دارد.
هنگامى که میزان سلول هاى +TCD4 در فرد آلوده به HIV تا حد معینى سقوط کند، آن فرد به طیفى از بیمارى ها مستعد مى شود که در حالت معمول بدن مى تواند آنها را کنترل کند.
چرا مبارزه با ویروس hiv کار سختی است؟
دلایل مختلفى وجود دارد که مبارزه با HIV را مشکل مى کند. اول اینکه HIV یک ویروس RNA است که از آنزیم نسخه بردار معکوس براى تبدیل RNA خودش به DNA استفاده مى کند. این روند باعث مى شود که احتمال بیشترى براى جهش (mutation) در HIV نسبت به ویروس هاى DNA وجود داشته باشد. بنابراین امکان مقاومت سریع ویروس به درمان وجود دارد.
دلیل دوم اینکه این تصور رایج که HIV یک ویروس کشنده است صحت ندارد. اگر HIV یک ویروس کشنده بود خودش هم به زودى از بین مى رفت، چرا که فرصت چندانى براى عفونت هاى جدید باقى نمى گذارد. در واقع HIV سالها در بدن باقى مى ماند و از راه های مختلف مانند رابطه جنسى، انتقال خون، انتقال از مادر به نوزاد٬ دیگران را هم آلوده مى کند.
همان طور که ذکر شد حتى هنگامى که هیچ ذره ویروسى در خون وجود ندارد ویروس در بدن به حالت نهفته باقى مى ماند و پس از سال ها ویروس مى تواند فعال شود و از ماشین هاى سلولى براى تکثیر خود استفاده کند.
واکنش دستگاه ایمنی بدن در برابر hiv
در سال هاى اخیر این تصور که عفونت مستقیم HIV باعث کاهش یافتن سلول هاى +TCD4 مى شود ثابت نشده است. علت کاهش سلول هاى ایمنى به این امر مربوط مى شود که پروتئین سازنده پوشش HIV به آسانى از ذرات ویروس جدا و به خون وارد مى شود و آن را پر مى کنند.
این پروتئین ها مانند چسب سلول هاى +TCD4 را به هم مى چسبانند، از طرف دیگر دستگاه ایمنى بدن به آنها واکنش نشان مى دهد و باعث مى شود سایر سلول هاى ایمنى بدن به سلول هاى +TCD4 خود بدن حمله کنند و آنها را از بین ببرند.
چرخه زندگى HIV در بدن فرد مبتلا به چه شکل است؟
HIV به سلول هاى +TCD4 از طریق مولکولهای خاصی ( CXCR4 یا هر دو مولکول CXCR4 و CCR5 بسته به مرحله عفونت) متصل مى شوند. در مراحل اولیه عفونت HIV دو گیرنده (CCR5 و CXCR4 ) محل اتصال ویروس هستند اما در مراحل انتهایى عفونت که اغلب HIV دچار جهش مى شود آنها تنها به یک گیرنده ( CXCR4 ) متصل مى شوند.
هنگامى که HIV به سلول هاى +TCD4 متصل مى شود یک ساختار ویروسى ( به نام GP41 ) به داخل غشاى سلول نفوذ مى کند و RNA ویروس و آنزیم هاى مختلف ( از جمله نسخه بردار معکوس، اینتگراز و پروتئاز ) به داخل سلول تزریق مى شوند.
تولید DNA از روى RNA ویروس با کمک آنزیم معکوس
مرحله بعدى تولید DNA از روى RNA ویروس با کمک آنزیم مخصوصی (نسخه بردار معکوس) است. در صورت موفقیت این عمل، DNA اولیه ویروسی ( پروویروس) با استفاده از آنزیمی به نام (آنزیم اینتگراز) وارد DNA سلول میزبان مى شود. در این حال سلول میزبان کامل با HIV آلوده شده است اما به صورت فعال پروتئین هاى ویروس را تولید نمى کند. از این به بعد دوره نهفته آغاز مى شود که در آن سلول هاى آلوده مانند «بمب هایى منفجر نشده» براى مدت طولانى در بدن باقى مى مانند.
هنگامى که سلول میزبان تولید پروتئین هاى ویروس را از روى DNA پروویروسى آغاز مى کنند، آنزیم خاصی (آنزیم پروتئاز) فراهم شده و به وسیله HIV باید آنها را به صورت پروتئین هاى نوبنیاد HIV درآورند تا با اتصال آنها به هم ذرات ویروسى HIV به وجود آید. در نتیجه ذرات ویروسى تازه به وجود آمده با جوانه زدن بر روى سطح سلول میزبان از آن خارج مى شوند.
در این مقاله هر آنچه را که باید در مورد چرخه زندگی ایدز در بدن بدانید را در اطلاع شما قرار داده ایم تا اطلاعات کاملی در خصوص سطح ایمنی بدن، چرخه تکثیر و نحوه مقابله بدن با ایدز را داشته باشید. اگر در این خصوص نیاز به ارائه اطلاعات جامع تری هستید و یا سوالاتی در مورد درمان ایدز نشانه ها و علائم دارید، حتما در بخش نظرات سوالات و ایده های خود را با ما به اشتراک بگذارید تا کارشناسان ایران اچ ای وی پاسخگوی سوالات و دغدغه های شما باشند.
.